Integrale massage in het algemeen

Je lichaam draagt als het ware al je herinneringen in zich mee. Ook van ervaringen uit de tijd dat je nog niet of beperkt bewust was van wat je meemaakte. Denk hierbij aan je vroegste kindertijd, geboorte of zelfs toen je nog in de buik van je moeder zat.

Wanneer je lichaam wordt aangeraakt, reageert het op basis van al die herinneringen. Elke reactie van je lichaam op aanraking is puur en geeft daarmee een handvat om op zoek te gaan naar de werkelijke betekenis van je vraagstuk.

Bij spanningsklachten is de integrale holistische massage een geschikte vorm om mee te werken. De massage heeft een diepgaande werking in het lichaam en stimuleert bewustwording van achterliggende oorzaken.

Door met aandacht contact te maken met het lichaam word je uitgenodigd om te voelen wat er zich afspeelt. Op fysiek niveau, maar vaak ook mentaal, emotioneel of zelfs op zielsniveau. Deze elementen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar al zijn we ons daar niet altijd van bewust. Is er één uit balans, dan werkt het door naar de andere niveaus. Andersom werkt het ook, herstel je de balans op één niveau dan zal dit ook een positief effect hebben op de andere.

Hoe ziet een holistische massage behandeling eruit

Intakegesprek

We beginnen met een intakegesprek waarin we jouw vraag (of klacht) uitdiepen. We vormen een beeld van de elementen in jouw leven die hierin een rol spelen. Ook hoor ik graag wat jouw verwachting of doel van de massage is, wat je ermee wil bereiken. Misschien heb je zelf nog vragen, die kun je altijd stellen.

Inmasseren: tijd om te ontspannen

Bij aanvang van de massage ligt het accent op ontspanning. Je lichaam kan wennen aan de aanraking, gedachten mogen langzaam zakken. Hiermee kun je met je aandacht helemaal in het moment komen.

Massage: tijd om te verdiepen

Vervolgens brengen we de aandacht naar een plek in jouw lijf waar je je in wil verdiepen. Vaak blijkt al uit het intakegesprek welke plek dat is omdat je daar spanning voelt in het dagelijks leven. Zijn er geen spanningen voelbaar dan komt er vanzelf een plek in de aanraking naar boven die aandacht wil. Op die plek kijken we waar precies voor jou ’lading’ voelbaar is. Je merkt dat je lichaam op deze plek reageert.

Vanaf die plek verkennen we de diepere lagen in je lichaam (de verschillende bindweefsellagen). We zoeken de laag op waarin de spanning voor jou goed waar te nemen is. Zo kun je de spanning verkennen. Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van wat er nodig is.

Je kunt hierbij denken aan klassieke massagevormen zoals strijken, maar ook aan holistic pulsing of ook wel schudden genoemd. Maar ook het stretchen van de huid en de onderliggende banden en ligamenten en daarnaast door het geven van diepe druk op de bindweefselstructuren. Ik gebruik doorgaans een mix van de hierboven genoemde technieken in de verschillende stadia van de massage en vul deze aan met bv. de meer oosters gerichte TuiNa technieken.

Zelfonderzoek

Een holistische massage is altijd een verkenning, een ontdekkingstocht. Ik kan waarnemen wat er gebeurt in het moment, maar de betekenis hiervan ligt in jou. Daarom zal ik je altijd stimuleren om zelf op onderzoek uit te gaan. Waar te nemen in jezelf wat er gebeurt en dit toe te laten in je lijf, met je aandacht naar die plek te gaan, in je ademhaling en in je beleving. Aanwezig te blijven. Te voelen wat er nodig is om een volgende stap te zetten in je proces. Ik help je daarbij. Door te observeren, te spiegelen, je te begeleiden, te coachen of je te laten in rust en stilt, maar nog steeds aanwezig.

Het is jouw leven, jouw proces. Door zelf het onderzoek aan te gaan, zul je vaardiger worden in het luisteren naar jezelf. Waardoor je buiten de massagesessies om steviger in je leven staat en niet afhankelijk wordt van iemand anders om goed voor jezelf te kunnen zorgen. En om vrede in jezelf te vinden.

Als het opzetten van een ‘masker’ de vorm van bescherming wordt om de pijn van vroegkinderlijke tekortkomingen te kunnen dragen of vermijden, doen we eigenlijk alsof we niet geraakt worden. Over de laag van schaamte ‘van het er niet toe doen’, ‘ het gevoel te hebben een ieder tot last te zijn’ of ‘het gevoel dat het nooit genoeg is [onverzadigbaar]’, leggen we een nieuwe beschermende laag aan. De laag van trots en ‘niemand anders nodig te hebben’,  trots te zijn om het allemaal alleen te doen en geen behoeftes te hebben. Ondertussen bouwt de spanning in ons lijf zich op tot het moment dat het lijf in protest komt en zich meldt of er tijdelijk even mee stopt middels een burn-out.